Bakan Ersoy "Ülkemizin turizm geliri 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 12 artarak yaklaşık 56 milyar dolar oldu. Toplam gelir içerisindeki yeme-içme harcaması yüzde 19 oranında arttı. Ülkemizin mutfak kültürü büyük bir avantaj sağlıyor" dedi. Turizm gelirinde artış Turkuvaz Medya Grubu vc Gastronomi Turizm Derneği iş birliğiyle düzenlenen Gastroshow başladı. Kültür vc Turizm Bakanı Mehmet Ersoy. Turkuvaz Medya Mcrkczi'ndc düzenlenen etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, akınında uzman birçok değerli ismi bir araya getiren organizasyona katılmaktan nıcmnuniyct duyduğunu söyledi. Son yıllarda turizm trendlerinde büyük bir değişim yaşandığını dile getiren Ersoy. "Geçmiş dönemlerdeki turizm geçmek, onları geride bırakmak elbette kolay olmadı. Ama biz ülkemizi turizmde dünyanın süper ligine yükseltmek vc oradaki verini, daima yükselen bir grafikle kalıcı hale getinnek için çok çalıştık vc çalışmaya devam edeceğiz. Bu süreçte üzerinde cn fazla durduğumuz başlıkların biri de hiç şüphesiz gastronomi alanı oldu. Gastronomiylc turizm arasında son yıllarda daha da güçlenen bağ sayesinde gastronomi dünyasının temsilcileri, turizm pazarının gerçek ettiklerini aktardı. Gerçekleştirilen çalışmalar ve tanıtım faaliyetleri sayesinde istanbul, izmir vc Bodnım gibi dcstinasyunlann birer "Gastrocity" olarak öne çıktığının altını çizen Eısoy. "Ülkemizin turizm geliri 2023'tc bir önceki yıla göre yüzde 12 artarak yaklaşık 56 milyar dolar oklu. Toplam gelir içerisindeki yeme-içme harcaması ise yüzde 19 oranında artış gösterdi. Bu açıdan ülkemizin mutfak kültürü, gastronomi turizmi açısından bizlere büyük bir avantaj sağlıyor. Bu avantajı algtsıyla bugünkü turizm anlayışı arasında büyük farklar oluştuğunu görüyoruz. Bu açıdan bizler de uluslararası trendleri çok yakından takip ediyoruz. Bugün geldiğimiz noktada şunu çok açık bir şekilde söyleyebiliriz, dünyada yeni turizm perspektifini en iyi analiz eden ve bu yeni anlayışa uygun bir altyapı geliştirmeye çalışan ülkelerden biri Türkiye'dir. " dedi. Bakanlık olarak geliştirdikleri yeni vizyonla turizmi bir bütün olarak değerlendirdiklerini, sahip olunan potansiyeli en doğru vc etkili şekilde kullanmak adına gereken adımlan attıklarını ifade eden Ersoy. şunları kaydetti: "Tüm bu çalışmalar sayesinde bugün Türkiye olarak dünya turizm sıralamasında ilk 5'in içinde yer almaya başladık. Bu başarıyı yakalamak, dünya turizminin en güçlü ülkelerinin önüne aktörle» arasında yer almakta, turizmin gelişmesine büyük katkılar sağlamaktadır. " "Türkiye'nin zengin bir gastronomi geçmişi var" Bakan Ersoy, turizm hareketlerinde gastronominin bdirlcyiciliğinin arttığım vurgulayarak. "Bir ülkeye yapılacak seyahatte o ülkenin mutfak kültürünün, yaratıcı mutfak sanatının ne denli etkili olduğu açık bir şekilde görülmektedir. Türkiye olarak bizim dc çok zengin bir gastronomi geçmişimiz var ama bu zenginliğin uluslararası prestije sahip kurumlarca tescil edilmesi, apayrı bir önem arz ediyor. " değerlendirmesini yaptı. Bu iıcdcf doğrultusunda 6 yılda yapılması planlananlan 2 yılda tamamladıktanım altını çizen Ersoy. 2022'dc İstanbul'un, ardından da izmir vc Bodrum'un Michclin Rehberi'ne ginnesine öncülük doğru bir şekilde kullanmak için zengin ycmc-içme kühüninün dünyaya lantulmusı noktasında birlikle çalışmaya devam cdcccğiz. " şeklinde konuştu. Mehmet Ersoy. Türk mutlağının hem ekolojik hem dc kültürel bağlamda sürdürülebilir bir mutfak olduğunu kaydederek, şu bilgileri verdi: "Hiçbir şey gereksiz yere harcanmaz. Türk mutfağı kırsaldan saraya uzanan, ilk başlangıç noktasındaki yaratıcılığını hiçbir zaman kaybetmeden, yeni dokunuşlarla zenginleşen çok kültürlü yapıyla toplumun etnik yapısını da aynı potada birleştiren hoşgörülü bir sentez mutfağıdır. Bu farklılığın ve zenginliğin dünyaya doğru şekilde aktarılması adına. 10 vüdaıı beri Ncw York'tan Dubai'ye Türkiye'nin gastronomi zenginliğini tanıtan Gastrosho\v'un gerçekleşmesine katkı sağlayan herkese teşekkürlerimi sunuyorum. " Sektör paydaşlarının bir araya gelerek tecrübe aktarımında bulunması vc iş birliğini teşvik etmesinin yanında yeni fikirlerin gelişmesine zemin hazırlayan Gaslroshovv un gastronominin 10. sanat olarak kabul edilmesi için dc önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini vurgulayan Ersoy. Turkuvaz Medya grubu hima>csindc UNESCO nezdinde yürütülen bu çalışmalar nedeniyle sizleri tebrik ediyor, başarılar diliyorum. " dedi. "Gastronomi turizmin geliştirilmesi açısından da önem taşıyor" Turkuvaz Medya Yazılı Basın Reklam Genel Müdürü ve icra Kurulu Üyesi Ccyda Uzman da Türkiye'nin zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğunu belirterek, "Bu zengin mutfak kültürü sadece yemekle değil aynı zamanda kültürel zenginlik açısından da son derece özel bir yere sahip. " ifadelerini kullandı. Etkinlik kapsamında mutfak kültürünün dünyaya katkılarının konuşulacağına işaret eden Uzman, "Gastronomi ajıu zamanda doğal kaynaklanıl verimli kullanımı vc turizmin geliştirilmesi açısından da büyük önem taşıyor. " diye konuştu. Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztcpe ise Anadolu'nun yemek vc lezzet kültürüne dikkati çekerek. "Buraya gelen her davetli bizim için çok kıymcüi. Kültür vc Turizm Bakanlığı ve Turkuvaz Medya desteğiyle yapılan bu organizasyonun çok kıymetli olduğuna inanıyorum. " dcğcricndimıcsindc bulundu. Programa dünyanın çeşitli yerlerinden katılan misafirlerin Türkiye'nin gastronomi turizmine büyük katkıda bulunduğunu ifade eden Boztcpe. "Burada dikkat edilmesi gereken temel konu misafirlerimizin çoğunun Anadolu ile bağlanUlı olması. Burası sadece fine dining şeflerinin olduğu bir yer değil aynı zamanda global olarak da kültürümüzü yaydığımız bir konumda bulunuyor. " dedi. Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin'ın yönettiği açılış paneline katılan Azerbaycan Gastronomi ve Aşçılar Federasyonu Başkanı Tahir Amiraslanov. Rusya Restoranlar ve Otelciler Federasyonu Başkanı Igor Bukharov vc Dünya Gastronomi Derneği Başkanı Erik Wolf. dünyadaki gastronomi turizmini ele aldı. AA Ersoy. "Geçmiş dönemlerdeki turizm temsilcileri, turizm pazarının gerçek büyük bir avantaj sağlıyor. Bu avantajı diliyoruı "Gast w i ~ İf Turk lÜrSjk. ıVT Reklam W ^ üyesi O ^ ^ ^zengini olduğun ^33 JP* S ¦ mutfak k frs ¦ f 0 aynı zan jâİK^ / 1 WM sahip. " iı \\ kapsamı / l/Jfj zamandı \ V . J kullanın gelen he b>?c, Uı m ^ve ııırku bu orgar algtsıyla bugünkü turizm anlayışı aktörle» arasında yer almakta, turizmin doğru bir şekilde kullanmak için olduğun arasında büyük farklar oluştuğunu gelişmesine büyük katkılar zengin ycmc-içme kültürünün dünyaya dcğcricnc görüyoruz. Bu açıdan bizlerde sağlamaktadır. " lanıtılmaM noktasında birlikle çalışmaya dünyamı uluslararası trendleri çok yakından "Türkiye'nin zengin bir gastronomi devam cdcccğiz. " şeklinde konuştu, misafirle takip ediyoruz. Bugün geldiğimiz geçmişi var" Mehmet Ersoy. Türk mutlağının hem turizmim
Bakan Ersoy "Ülkemizin turizm geliri 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 12 artarak yaklaşık 56 milyar dolar oldu. Toplam gelir içerisindeki yeme-içme harcaması yüzde 19 oranında arttı. Ülkemizin mutfak kültürü büyük bir avantaj sağlıyor" dedi. Turizm gelirinde artış Turkuvaz Medya Grubu vc Gastronomi Turizm Derneği iş birliğiyle düzenlenen Gastroshow başladı. Kültür vc Turizm Bakanı Mehmet Ersoy. Turkuvaz Medya Mcrkczi'ndc düzenlenen etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, akınında uzman birçok değerli ismi bir araya getiren organizasyona katılmaktan nıcmnuniyct duyduğunu söyledi. Son yıllarda turizm trendlerinde büyük bir değişim yaşandığını dile getiren Ersoy. "Geçmiş dönemlerdeki turizm geçmek, onları geride bırakmak elbette kolay olmadı. Ama biz ülkemizi turizmde dünyanın süper ligine yükseltmek vc oradaki verini, daima yükselen bir grafikle kalıcı hale getinnek için çok çalıştık vc çalışmaya devam edeceğiz. Bu süreçte üzerinde cn fazla durduğumuz başlıkların biri de hiç şüphesiz gastronomi alanı oldu. Gastronomiylc turizm arasında son yıllarda daha da güçlenen bağ sayesinde gastronomi dünyasının temsilcileri, turizm pazarının gerçek ettiklerini aktardı. Gerçekleştirilen çalışmalar ve tanıtım faaliyetleri sayesinde istanbul, izmir vc Bodnım gibi dcstinasyunlann birer "Gastrocity" olarak öne çıktığının altını çizen Eısoy. "Ülkemizin turizm geliri 2023'tc bir önceki yıla göre yüzde 12 artarak yaklaşık 56 milyar dolar oklu. Toplam gelir içerisindeki yeme-içme harcaması ise yüzde 19 oranında artış gösterdi. Bu açıdan ülkemizin mutfak kültürü, gastronomi turizmi açısından bizlere büyük bir avantaj sağlıyor. Bu avantajı algtsıyla bugünkü turizm anlayışı arasında büyük farklar oluştuğunu görüyoruz. Bu açıdan bizler de uluslararası trendleri çok yakından takip ediyoruz. Bugün geldiğimiz noktada şunu çok açık bir şekilde söyleyebiliriz, dünyada yeni turizm perspektifini en iyi analiz eden ve bu yeni anlayışa uygun bir altyapı geliştirmeye çalışan ülkelerden biri Türkiye'dir. " dedi. Bakanlık olarak geliştirdikleri yeni vizyonla turizmi bir bütün olarak değerlendirdiklerini, sahip olunan potansiyeli en doğru vc etkili şekilde kullanmak adına gereken adımlan attıklarını ifade eden Ersoy. şunları kaydetti: "Tüm bu çalışmalar sayesinde bugün Türkiye olarak dünya turizm sıralamasında ilk 5'in içinde yer almaya başladık. Bu başarıyı yakalamak, dünya turizminin en güçlü ülkelerinin önüne aktörle» arasında yer almakta, turizmin gelişmesine büyük katkılar sağlamaktadır. " "Türkiye'nin zengin bir gastronomi geçmişi var" Bakan Ersoy, turizm hareketlerinde gastronominin bdirlcyiciliğinin arttığım vurgulayarak. "Bir ülkeye yapılacak seyahatte o ülkenin mutfak kültürünün, yaratıcı mutfak sanatının ne denli etkili olduğu açık bir şekilde görülmektedir. Türkiye olarak bizim dc çok zengin bir gastronomi geçmişimiz var ama bu zenginliğin uluslararası prestije sahip kurumlarca tescil edilmesi, apayrı bir önem arz ediyor. " değerlendirmesini yaptı. Bu iıcdcf doğrultusunda 6 yılda yapılması planlananlan 2 yılda tamamladıktanım altını çizen Ersoy. 2022'dc İstanbul'un, ardından da izmir vc Bodrum'un Michclin Rehberi'ne ginnesine öncülük doğru bir şekilde kullanmak için zengin ycmc-içme kühüninün dünyaya lantulmusı noktasında birlikle çalışmaya devam cdcccğiz. " şeklinde konuştu. Mehmet Ersoy. Türk mutlağının hem ekolojik hem dc kültürel bağlamda sürdürülebilir bir mutfak olduğunu kaydederek, şu bilgileri verdi: "Hiçbir şey gereksiz yere harcanmaz. Türk mutfağı kırsaldan saraya uzanan, ilk başlangıç noktasındaki yaratıcılığını hiçbir zaman kaybetmeden, yeni dokunuşlarla zenginleşen çok kültürlü yapıyla toplumun etnik yapısını da aynı potada birleştiren hoşgörülü bir sentez mutfağıdır. Bu farklılığın ve zenginliğin dünyaya doğru şekilde aktarılması adına. 10 vüdaıı beri Ncw York'tan Dubai'ye Türkiye'nin gastronomi zenginliğini tanıtan Gastrosho\v'un gerçekleşmesine katkı sağlayan herkese teşekkürlerimi sunuyorum. " Sektör paydaşlarının bir araya gelerek tecrübe aktarımında bulunması vc iş birliğini teşvik etmesinin yanında yeni fikirlerin gelişmesine zemin hazırlayan Gaslroshovv un gastronominin 10. sanat olarak kabul edilmesi için dc önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini vurgulayan Ersoy. Turkuvaz Medya grubu hima>csindc UNESCO nezdinde yürütülen bu çalışmalar nedeniyle sizleri tebrik ediyor, başarılar diliyorum. " dedi. "Gastronomi turizmin geliştirilmesi açısından da önem taşıyor" Turkuvaz Medya Yazılı Basın Reklam Genel Müdürü ve icra Kurulu Üyesi Ccyda Uzman da Türkiye'nin zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğunu belirterek, "Bu zengin mutfak kültürü sadece yemekle değil aynı zamanda kültürel zenginlik açısından da son derece özel bir yere sahip. " ifadelerini kullandı. Etkinlik kapsamında mutfak kültürünün dünyaya katkılarının konuşulacağına işaret eden Uzman, "Gastronomi ajıu zamanda doğal kaynaklanıl verimli kullanımı vc turizmin geliştirilmesi açısından da büyük önem taşıyor. " diye konuştu. Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztcpe ise Anadolu'nun yemek vc lezzet kültürüne dikkati çekerek. "Buraya gelen her davetli bizim için çok kıymcüi. Kültür vc Turizm Bakanlığı ve Turkuvaz Medya desteğiyle yapılan bu organizasyonun çok kıymetli olduğuna inanıyorum. " dcğcricndimıcsindc bulundu. Programa dünyanın çeşitli yerlerinden katılan misafirlerin Türkiye'nin gastronomi turizmine büyük katkıda bulunduğunu ifade eden Boztcpe. "Burada dikkat edilmesi gereken temel konu misafirlerimizin çoğunun Anadolu ile bağlanUlı olması. Burası sadece fine dining şeflerinin olduğu bir yer değil aynı zamanda global olarak da kültürümüzü yaydığımız bir konumda bulunuyor. " dedi. Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin'ın yönettiği açılış paneline katılan Azerbaycan Gastronomi ve Aşçılar Federasyonu Başkanı Tahir Amiraslanov. Rusya Restoranlar ve Otelciler Federasyonu Başkanı Igor Bukharov vc Dünya Gastronomi Derneği Başkanı Erik Wolf. dünyadaki gastronomi turizmini ele aldı. AA Ersoy. "Geçmiş dönemlerdeki turizm temsilcileri, turizm pazarının gerçek büyük bir avantaj sağlıyor. Bu avantajı diliyoruı "Gast w i ~ İf Turk lÜrSjk. ıVT Reklam W ^ üyesi O ^ ^ ^zengini olduğun ^33 JP* S ¦ mutfak k frs ¦ f 0 aynı zan jâİK^ / 1 WM sahip. " iı \\ kapsamı / l/Jfj zamandı \ V . J kullanın gelen he b>?c, Uı m ^ve ııırku bu orgar algtsıyla bugünkü turizm anlayışı aktörle» arasında yer almakta, turizmin doğru bir şekilde kullanmak için olduğun arasında büyük farklar oluştuğunu gelişmesine büyük katkılar zengin ycmc-içme kültürünün dünyaya dcğcricnc görüyoruz. Bu açıdan bizlerde sağlamaktadır. " lanıtılmaM noktasında birlikle çalışmaya dünyamı uluslararası trendleri çok yakından "Türkiye'nin zengin bir gastronomi devam cdcccğiz. " şeklinde konuştu, misafirle takip ediyoruz. Bugün geldiğimiz geçmişi var" Mehmet Ersoy. Türk mutlağının hem turizmim